Riskmanagement met Agile
Software ontwikkeling brengt veel risico’s met zich mee. Het doel van Agile is die risico’s beheersbaar te maken door het werk te verdelen in kleine, op zichzelf staande stukken die je één voor één productieklaar maakt in een relatief korte periode van 2 of 3 weken: deze periodes heten ook wel sprints.
Elke sprint is een project op zich
Voordat een nieuwe sprint begint, bepaalt het ontwikkelteam samen met de klant welke stukken er opgepakt kunnen worden. Vervolgens worden die gebouwd, getest, gedocumenteerd en door de klant geaccepteerd. Na 2-3 weken ligt er een volledig stuk software dat in principe naar productie kan. Daarna bekijkt het team hoe de volgende sprint eruit gaat ziet.
Agile geeft je focus
Tijdens een sprint liggen de requirements en prioriteiten volledig vast zodat het team zich helemaal kan focussen op het opleveren van de afgesproken software. Als blijkt dat de klant toch iets anders wil dan was afgesproken, dan kan hij een change voor de volgende sprint indienen. De scope van de lopende sprint blijft echter ongewijzigd zodat het team het werk ongestoord kan afmaken. Omdat een sprint nooit langer dan 2-3 weken is, werkt dit goed. De klant hoeft nooit lang te wachten tot hij aan de beurt is.
Geen changes tijdens de sprint
Agile is dus geen excuus om ongelimiteerd changes door te kunnen voeren. Integendeel! Een van de doelstellingen is juist te voorkomen dat het ontwikkelteam voortdurend te maken krijgt met last-minute wijzigingen in prioriteiten en requirements. Dat is niet in tegenspraak met de flexibiliteit die de methode biedt. Changes kunnen tot in een laat stadium in het project worden ingebracht, maar wel op een gestructureerde manier en op het juiste moment: na de lopende sprint!