Hoe bepaal je het Minimum Viable Product van je bedrijfssoftware?

Software ontwikkelbedrijf CNOC heeft een heldere strategie om de scope van het Minimum Viable Product van je bedrijfssoftware te bepalen.

Hoe bepaal je het Minimum Viable Product van je bedrijfssoftware?

Een Minimum Viable Product (MVP) is de eerste werkbare versie van een product. Door de software meteen uit te rollen naar de klant, krijg je snel feedback van de eindgebruikers en kun je eventuele vervolgreleases daarop afstemmen. Op dit manier verlies je geen kostbare tijd en geld door te focussen op functionaliteit waar niemand op zit te wachten. Je ontwikkelt een product dat precies aansluit op de behoefte van de gebruikers.

Dat klinkt allemaal heel mooi en logisch, maar hoe stel je vast waar je MVP aan moet voldoen? Waar begin je?

First things first

Wat je in elk geval nooit moet doen is met een paar mensen in een kamer gaan zitten om tot in detail te bepalen hoe je MVP eruit gaat zien. De volgende aanpak werkt beter:

  • Bedenk wat je je grootste probleem is op het moment en leg daar alle focus op.
  • Stel vast welke software je nodig hebt om het probleem op te lossen.
  • Definieer use cases die je vervolgens in enkele sprints uitwerkt, bouwt en test. Na elke sprint kijk je of het werkt en zo werk je stapsgewijs naar een werkbare oplossing toe die in productie kan.
  • Zet je MVP live en vraag de gebruikers om feedback. Gebruik hun input om vast te stellen of/hoe je de functionaliteit verder gaat uitbouwen.
  • Pak het volgende probleem op.

De kracht van voortschrijdend inzicht

In de loop van een project kom je steeds meer te weten over de omgeving, de wensen van de gebruikers en de technische mogelijkheden. Het kan dus best zijn dat je MVP er anders uit gaat ziet dan je je van tevoren had voorgesteld. Er zitten dingen in waar je niet eerder op was gekomen en er missen functies waar je wel aan had gedacht, maar die uiteindelijk toch niet nodig bleken. Bij softwareontwikkeling is het belangrijk om een open mindset te hebben.

Een veel voorkomende valkuil is dat verouderde processen en software als uitgangspunt worden genomen voor de nieuwe software waardoor je blijft hangen in oude processen en kansen over het hoofd ziet.

Met de kennis van nu…

Een tijdje terug werkte ik aan het vervangen van een applicatie waarin vaak van alles mis ging zodat poststukken zoek raakten. Om de schade te beperken liep er altijd een track-and-trace recorder mee zodat je altijd kon achterhalen waar de verdwenen stukken gebleven waren. Één van de belangrijkste eisen voor de nieuwe software was dat er ook een recorder in het nieuwe systeem zou komen. Dat lijkt logisch, maar achteraf gezien was het een slecht idee. De nieuwe software werkt namelijk zo goed, dat er nooit meer poststukken zoek zijn en de recorder volledig overbodig is geworden. Jammer van alle moeite die erin gestoken is!

Ons advies

Om dit soort situaties te voorkomen is het een goed idee om een externe IT specialist in het traject mee te laten lopen. Iemand die met frisse blik naar je processen en je software kijkt en die je kan adviseren over de technische en procesmatige optimalisaties.

Wil je het hele ontwikkelproces uitbesteden, begin dan met een kleine opdracht zodat je kunt zien hoe de samenwerking verloopt. Als je niet tevreden bent over de opgeleverde software, zit je nergens aan vast. Ben je tevreden en wil je doorpakken, dan kun je later altijd nog opschalen.

Interesse?

Wil je ook een vliegende start maken met een MVP, en weet je niet waar je moet beginnen? Neem gerust contact met ons, we denken graag met je mee!

 

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang eens per maand een overzicht van de laatste artikelen.