De Techorama beurs is een rondreizend Microsoft circus dat overal ter wereld gehouden wordt. Dit jaar doet de beurs 35 landen aan. Voor Nederland was het pas de tweede keer, maar daar was weinig van te merken. De organisatie had er alles aan gedaan om ons welkom te heten. De tickets kosten wat, maar daar krijg je ook wat voor terug!
Voor Joost was het de eerste keer dat hij op Techorama aanwezig was. Hoe hij het heeft ervaren? Heel positief!
Het wow effect van de Techorama
“Eerlijk gezegd was ik behoorlijk onder de indruk van de organisatie en de professionaliteit van het event. Het begon al bij de ingang. We kregen een heel uitbundig, feestelijk onthaal. Beetje Amerikaans, maar toch leuk, De Pathé bioscoop in Ede was omgetoverd tot een zinderende feesttent versierd met allerlei promotiemateriaal, schermen en logo’s. Overal waren heerlijke hapjes, lekkere broodjes en verse sapjes te krijgen. En goede, versgemaakte koffie in verschillende varianten. Natuurlijk kom je daar niet voor, maar het geeft wel een goed gevoel.
Tijd voor serieuzere zaken
Toen was het tijd voor het echte werk. Het aanbod aan lezingen en workshops was veel breder dan ik had verwacht. Er stonden zoveel interessante dingen op het programma dat het lastig was te kiezen. Voor mij sprongen de volgende talks er het meest uit:
- Social Engineering binnen Scrumteams
Degene die de lezing gaf, heeft in een vorig leven als ethical hacker gewerkt. In zijn verhaal legde hij uit hoe je je scrumteam met social engineering technieken zover kunt krijgen dat ze precies doen wat je wilt. Een sterk staaltje manipulatie en beïnvloeding. Zeer interessant!
- Jurassic Parc revisited
Dan was er nog een lezing over TrackJS, een tool om fouten in code of te sporen. De spreker deed dat op een heel leuke manier: hij introduceerde zich als beheerder van Jurassic Park. Door een foutje in de software, was er helaas wat misgegaan zodat alle dinosaurussen waren ontsnapt! Gelukkig was er nu een tool waarmee dergelijke rampen in de toekomst kunnen worden voorkomen. Het was een informatief, maar commercieel verhaal en het grappige was dat dezelfde man de volgende dag ook een lezing hield over marketing en storytelling. Daarin vertelde hij hoe de Jurassic Park presentatie over de tool tot stand was gekomen.
- Web Assembly
Technisch was dit voor mij het meest interessante verhaal. Web Assembly is een nieuwe techniek waarmee je in de browser kunt programmeren. Tot nog toe heb je altijd JavaScript nodig om een interactieve website te maken. Dat is niet ideaal want JS is behoorlijk beperkt en lastig in het gebruik. Web Assembly is een veelbelovend alternatief. Ik had er al heel wat over gelezen, maar begreep nu dat het eigenlijk nog helemaal in de kinderschoenen staat. De huidige Web Assembly, kan alleen met binaire getallen onderweg en is bijvoorbeeld nog niet geschikt voor het maken van een goede GUI. Jammer, maar wel heel interessant om meer te horen over de ins en outs van Web Assembly. We gaan er de komende jaren zeker meer van horen."
Tot zover het verslag van Techorama 2019. Volgend jaar verder?!